6. Sociaal domein

Wat doen we?

Integraal beleid sociaal domein

Gebiedsgericht werken
(Gebiedsagenda's, Afspraken SWL en Rijnstad, Maatwerk bij inwonersvragen (verkorte route, nieuwe route)

Gebiedsgericht werken (Meenemen samenwerkingspartners in nieuwe route)
Ook het merendeel van onze samenwerkingspartners werkt bij complexe cases volgens de methodiek van de nieuwe route.

Om de samenwerkingspartners mee te nemen in de nieuwe route is het nodig dat ieders rol bij het toepassen van de nieuwe route helder is. Door de Covid-19crisis is de aandacht verschoven naar het borgen van continuïteit van zorg. Afhankelijk van de duur van de maatregelen, kunnen we hier later dit jaar nog stappen in zetten.

Wmo 2015
(Eenzaamheid, dementie, respijtzorg en domotica, Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), Inzet schakelteam, Regionale aanbesteding)

Wmo 2015 (Veilig Thuis)
We zorgen voor een betere aansluiting van Veilig Thuis op de lokale zorg- en ondersteuningsstructuur

De aansluiting van VT op de lokale zorg- en ondersteuningsstructuur loopt deels via de gemeente en deels via maatschappelijk werk. Voor het totale overzicht van aantal meldingen onderzoeken wij of deze werkwijze aangepast moet worden.

Wmo 2015 (BVO DRAN)
Vanaf augustus 2020 brengen we naast het doelgroepenvervoer ook het leerlingenvervoer onder bij de BVO DRAN/AVAN.

Participatie (Uitkeringsgerechtigden)
In 2020 gaan we het aantal uitkeringen verminderen op basis van de uitkomsten van de  bestandsanalyse die eind 2019 afgerond is.

We verwachten dat in 2020 het aantal bijstandsuitkeringen zal stijgen. De Covid-19 maatregelen hebben een grote impact op de economie. Dit zal leiden tot extra instroom in de bijstand van inwoners die tijdelijk werk hadden en geen of kort WW rechten hebben opgebouwd. Overigens geldt dat de reguliere WW instroom pas later zichtbaar wordt in de bijstand, als mensen geen andere bestaansmiddelen hebben.

Participatie
(Statushouders, Vroegsignalering schulden, Wet Inburgering)

Jeugd
(Gastouders, Gedragswetenschapper, Zwaar gespecialiseerde jeugdhulp, Preventie in onderwijs en kinderopvang, Regionale aanbesteding)

Taskforce sociaal domein

Leefbaarheid (Lingewaard Doet)
In het kader van Lingewaard Doet ontvangt elk adres in Huissen en Doornenburg een cheque ter waarde van € 10. Op de website van Lingewaard Doet kunnen inwoners deze cheques geven aan de projecten die zij willen steunen. Hiermee kunnen inwoners gezamenlijk de leefkwaliteit in de buurt verbeteren.

De campagne Lingewaard Doet zou 1 april in Huissen en Doornenburg starten. Lingewaard Doet stimuleert inwoners juist elkaar te ontmoeten en op te zoeken. Dat kan door de maatregelen die genomen zijn om de uitbraak van het Covid-19-virus te beperken, niet. Zodra het mogelijk is elkaar weer op te zoeken en te ontmoeten, zal Lingewaard Doet in Huissen en Doornenburg opgestart worden. De verwachting is dat dit in september is.

Leefbaarheid (Inwonersinitiatieven)
Via onze communicatiekanalen roepen we inwoners op om te komen met nieuwe ideeën om de leefbaarheid te vergroten. Onze gebiedscoördinatoren ondersteunen deze initiatiefnemers door mee te denken, maar ook door los te laten waar dat kan. Hierbij hanteren wij de participatieladder. Op deze manier verwachten we minimaal 15 initiatieven op sociaal en ruimtelijk gebied.

We vinden het belangrijk dat inwoners zelf initiatieven nemen om de leefbaarheid te verbeteren. Daarvoor moeten inwoners elkaar opzoeken, vooral om draagvlak te creëren. Zodra het mogelijk is elkaar weer op te zoeken en te ontmoeten, zullen we via de communicatiekanalen inwoners oproepen om met nieuwe ideeën te komen om de leefbaarheid te vergroten. Ook tijdens de periode van sociale onthouding ontstaan mooie initiatieven in de samenleving. Enkele voorbeelden hiervan:

  • het plaatsen van een bankje op de Lootakkers zodat ouderen hun dagelijkse wandeling kunnen blijven maken. (Gendt)
  • de wijkvereniging Zilverkamp die zakjes paaseieren bij ouderen laat bezorgen,
  • de buurt Duisterestraat (Doornenburg) brengt ouderen een viooltje met kaartje eraan.
  • Aanleg bijenstal op terrein Hofstede

Leefbaarheid (Dorps- en wijkontwikkelplannen)
Samen met de inwoners werken we de bestaande dorps- en wijkplannen voor Haalderen, Doornenburg en de Zilverkamp verder uit. We helpen de inwoners om een Gendts ontwikkelplan op te stellen. Daarnaast wordt voor de wijk Huissen–Zand een wijkontwikkelingsplan opgesteld.

Door maatregelen die zijn genomen om de uitbraak van het Covid-19-virus tegen te gaan, is het lastiger voor de inwoners om aan de slag te blijven gaan met de thema’s uit de dorps- en wijkontwikkelplannen in Haalderen, Doornenburg en de Zilverkamp. De werkgroep Gendt Vooruit heeft op 12 februari 2020 hun DorpsOntwikkelPlan Gendt 2030 nog kunnen presenteren. De avond  waarin de inwoners via de DOP's en WOP laten zien waar ze mee bezig zijn, is uitgesteld, maar we houden zoveel mogelijk contact met onze inwoners.  De voorbereidingen om te komen tot een wijkontwikkelplan voor Huissen Zand gaan dan ook zo goed als mogelijk door.  

Deze pagina is gebouwd op 06/11/2020 11:12:18 met de export van 06/10/2020 16:36:46