Algemeen

Inleiding

Inleiding

Voor u ligt de 1e Tussentijdse rapportage 2020. Wij informeren u hierin over de stand van zaken van de realisatie van de lopende begroting. De peildatum voor deze Turap is 31 maart 2020. Eventuele structurele mutaties, als die aan de orde zijn, zullen we meenemen in de begrotingsjaren 2021 en verder. Die structurele mutaties worden beknopt benoemd in de Kaderbrief 2021 omdat zij invloed hebben op het financieel perspectief 2021 wat de basis vormt voor de meerjarenbegroting 2021.

Ondanks het Covid-19 virus, waar iedereen in Nederland mee te maken heeft, bieden wij u toch een 1e Turap 2020 aan, zodat u kan blijven sturen op onze begroting. Hoewel we getracht hebben behoedzaam om te gaan met de middelen, adviseren wij toch dat het noodzakelijk is om onze begroting conform deze Turap bij stellen.

Daarnaast is sprake van onderwerpen die op dit moment nog niet concreet financieel vertaald kunnen worden maar die wel relevant zijn Dalende inkomsten uit onder meer toeristenbelasting en stijgende uitgaven voor met name bijstand en algemene zorgkosten zijn een bron van onzekerheid, evenals het tijdelijk opschorten van de huur voor cultuur/sport en het geven van zorggaranties. De provincie heeft in mei 2020 een subsidieregeling voor gemeenten opengesteld om de eerste effecten op te kunnen vangen. Wij ontvangen daar ruim € 130.000 voor. Van het rijk hebben we middelen ontvangen voor de uitvoering van de TOZO-regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig ondernemers). Of dit voldoende zal zijn, zal in de loop van het jaar duidelijk moeten worden Daarom attenderen wij u alvast op de mogelijke consequenties, die ook financieel van aard zullen zijn voor onderstaande:

  • Oud Papier:

Vanwege het wegvallen van de restwaarde voor oud papier alsmede de extra kosten voor het ophalen van dit oud papier zal dit zeer waarschijnlijk leiden tot tegenvallende inkomsten en extra uitgaven op de afvalbegroting. Bij de 2e Turap komen wij hierop terug.

  • Algemene uitkering Gemeentefonds

De herverdeling van het gemeentefonds zou worden geëffectueerd met ingang van 2021. De uitkomsten naar een andere opzet van het gemeentefonds maakte duidelijk, dat de geplande herverdeling voor twee op de drie gemeenten nadelig zou uitpakken. Vooral kleine en middelgrote gemeenten zouden hierdoor worden geraakt. De komende maanden wordt aanvullend onderzoek verricht dat vooral tot minder financieel nadeel voor de kleine en middelgrote gemeenten moet leiden. Niet alleen de herverdeeleffecten gaan invloed hebben op de hoogte van de Algemene Uitkering, maar ook de gevolgen van Covid-19 rijksuitgaven. We hadden al de verwachting dat het gemeentefonds zou worden “vastgeklikt”, net als in de jaren 2009 tot en met 2011 omdat gemeenten anders een veel hoger accres zouden kunnen verwachten volgens de “Trap op- trap af systematiek”.
Nu is bekend dat voor de jaren 2020 en 2021 het gemeentefonds wordt bevroren op basis van de meicirculaire, tenzij er zich grote onverwachte wijzigingen voordoen.

  • Personeelskosten

Een deel van de extra incidentele personeelsinzet zoals vermeld in de 2e Turap 2019 lopen door in 2020. De verwachting is dat deze extra personeelskosten volledig opgevangen kunnen worden binnen het bestaande budget. Echter we hebben nog geen inzicht wat de impact van COVID-19 voor de personeelskosten gaat worden

Leeswijzer  

Deze tussentijdse rapportage heeft een iets andere opzet dan de vorige rapportages. Dit komt omdat we vanaf 2020 met een andere opzet van de begroting werken. In de begroting worden per programma activiteiten benoemd die dat jaar worden uitgevoerd. Als de activiteiten volgens planning lopen dan staat bij het betreffende kopje een groene balk. Voor de duidelijkheid hebben we bij het betreffende thema de activiteiten waar het over gaat erachter gezet. Dan krijgt u een beeld over welke activiteiten het gaat. Deze staan uitgebreid beschreven in de begroting. Alleen als een activiteit niet volgens planning verloopt, is de volledige tekst uit de begroting over deze activiteit opgenomen. Daarachter staan dan de kleur geel (aandachtspunt)  of rood (activiteit wordt niet meer gehaald in 2020). Vervolgens staat daaronder wat de afwijking is.

VOORBEELD

Integraal beleid sociaal domein

Gebiedsgericht werken (Meenemen samenwerkingspartners in nieuwe route)
Ook het merendeel van onze samenwerkingspartners werkt bij complexe cases volgens de methodiek van de nieuwe route.

Om de samenwerkingspartners mee te nemen in de nieuwe route is het nodig dat ieders rol bij het toepassen van de nieuwe route helder is. Door de Covid-19crisis is de aandacht verschoven naar het borgen van continuïteit van zorg. Afhankelijk van de duur van de maatregelen, kunnen we hier later dit jaar nog stappen in zetten.

Participatie (Uitkeringsgerechtigden)
In 2020 gaan we het aantal uitkeringen verminderen op basis van de uitkomsten van de  bestandsanalyse die eind 2019 afgerond is.

We verwachten dat in 2020 het aantal bijstandsuitkeringen zal stijgen. De Covid-19 maatregelen hebben een grote impact op de economie. Dit zal leiden tot extra instroom in de bijstand van inwoners die tijdelijk werk hadden en geen of kort WW rechten hebben opgebouwd. Overigens geldt dat de reguliere WW instroom pas later zichtbaar wordt in de bijstand, als mensen geen andere bestaansmiddelen hebben.

We rapporteren in de programma’s dus over:

  1. De stand van zaken ten aanzien van de activiteiten in de begroting 2020.

In de programmabegroting 2020 zijn in elk programma activiteiten opgenomen bij het  onderdeel ‘Wat doen we?’.
Voor elke activiteit geven we hier in de 1e Turap 2020 aan of het conform de planning van de begroting 2020 verloopt of niet. Loopt een planning van activiteiten op schema dan is de kleur groen. Een gele kleur geeft aan dat de activiteit een aandachtspunt is maar wel zal worden gerealiseerd voor het einde van 2020. Alleen als een activiteit helemaal niet meer gerealiseerd wordt in 2020 dan wordt met een rode kleur gerapporteerd, waarbij dan ook een toelichting eronder staat over het waarom van de rood signalering.

Samengevat:
Groen = conform planning, géén nadere toelichting
Geel = aandachtspunt, wordt wel gerealiseerd voor einde 2020
Rood = negatieve afwijking, wordt niet gerealiseerd voor het einde van 2020

  1. De Financiële afwijkingen per programma die wij verwachten ten opzichte van de vastgestelde begroting 2020. De te rapporteren financiële afwijkingen zijn gelijk of hoger dan € 25.000 ten opzichte van de begroting 2020. (Als onderwerpen politiek relevant zijn, melden wij die ook als ook lagere budgetaanpassingen aan de orde zijn).

Per programma hebben we de financiële afwijking benoemd (vetgedrukt) en aangegeven of deze incidenteel dan wel structureel van aard is. De toelichting op de afwijking schrijven we vervolgens per onderdeel daaronder. Dit is anders dan in de begroting 2019 waarbij de toelichting per activiteit gekoppeld werd aan de financiële afwijking.

Daarnaast is per programma sprake van zogenaamde ‘technische wijzigingen’.

Deze budgetmutaties hebben geen effect op het begrotingssaldo en verlopen volledig budgetneutraal. Deze wijzigingen veroorzaken wel een stijging/daling van het begrotingsvolume. Het BBV schrijft voor dat ook hierover een besluit moet worden genomen door de raad. Daarom staan ze separaat benoemd per programma.

In het hoofdstuk Financiën informeren wij u:

  • Over de financiële positie: een overzicht van de financiële gevolgen van deze Turap voor het saldo van de begroting 2020;
  • Over de stand van zaken betreffende de bezuinigingen
  • Over het totaaloverzicht per programma van alle financiële mutaties.
  • Een totaaloverzicht van de onttrekkingen aan en stortingen in de reserves die ook onder de programma's te vinden zijn (budgetneutraal).
ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/11/2020 11:12:18 met de export van 06/10/2020 16:36:46