7. Volksgezondheid en milieu

Wat doen we?

Publieke gezondheid
(Beweeg- en valpreventie senioren, Gezond Onderweg, Prenatale voorlichting, Ouderschap, Drank en drugs, Aanrijtijden ambulances)

Riolering en water (Scheiding regen- en huishoudelijk afvalwater)

Riolering en water (Deltaprogramma ruimtelijke Adaptatie)
Samen met het waterschap stellen we een uitvoeringsprogramma op als vervolg op de uitgevoerde stresstesten. Dit doen we in het kader van het Deltaprogramma ruimtelijke Adaptatie.

Het Covid-19 virus veroorzaakt vertraging voor vooral het lokale traject. De klimaatgesprekken met alle betrokkenen gaan voorlopig niet door. Het gevolg is dat de vaststelling van de lokale strategie met het uitvoeringsprogramma door de gemeenteraad niet meer kan plaatsvinden in 2020. De vertraging voor het lokale traject is op dit moment (april 2020) al opgelopen naar zo’n vier maanden. Voor het regionale traject zijn de klimaatgesprekken al gevoerd. Daar wordt op dit moment geen vertraging verwacht.

We vervangen de bestaande riolering in combinatie met maatregelen tegen wateroverlast in

De Korte Loostraat in Huissen
Nijmeegsestraat Gendt

Het project Korte Loostraat start later omdat we daar wachten tot het woningbouwproject is afgerond.
De Nijmeegsestraat Gendt wordt  niet gerealiseerd in 2020, omdat we nog in de voorbereidende fase zitten. De uitvoering vindt plaats eind 2020/begin 2021

Huishoudelijk afval
(Verminderen restafval, Stimuleren inzamelen grondstoffen, Ondergrondse afvalcontainers, Maatwerkoplossingen)

Door het (tijdelijk) wegvallen van de restwaarde voor oud papier en de extra kosten voor het ophalen van dit oud papier, leidt dit  tot lagere inkomsten en extra uitgaven op de afvalbegroting.

Huishoudelijk afval (Gedragsverandering inwoners)
We vergroten het draagvlak onder inwoners voor minder restafval en meer hergebruik. We stimuleren deze gedragsverandering onder meer door op een interactieve, laagdrempelige manier via de (sociale) media te communiceren. Ook breiden we het bestaande afvalpanel uit.

Ondanks alle inspanningen, een uitgebreide communicatie en een goed voorbereide wisseling van inzamelaar, lukt het niet altijd om alle inwoners voldoende mee te nemen.
De samenloop met de Covid-19 crisis versterkt dit. Deze crisis vraagt aanpassingen in de inzameling van onder andere luiers en oud papier. Dit was niet voorzien waardoor er erg veel informatie in korte tijd is verspreid. De uitbreiding van het afvalpanel is tijdelijk gestaakt vanwege de crisis. Zodra de situatie dit toelaat, wordt dit weer opgepakt.

Energietransitie
(Voorbeeldrol gemeente, Uitvoeringsplannen, Opwekken duurzame energieonderzoeken, stimuleren, initiëren en realiseren)

Deze pagina is gebouwd op 06/11/2020 11:12:18 met de export van 06/10/2020 16:36:46